Ljuset strömmar ut från fönstret i det lilla huset på gården. Där pågår febril aktivitet. I huset finns den lilla ”fabriken” som den skämtsamt kallas där Maria tillverkar konfektyr under namnet Handjord av Kullsand. Företaget Handjord av Kullsand är medlem i Åstråkens turismförening och vi är nyfikna på att höra hur det är att driva företaget och hur de upplever medlemskapet i föreningen. Maria välkomnar oss in så vi kan få ställa våra frågor!
Hur kom det sig att Du och Din man startade företaget Handjord?
Det har varit en dröm under lång tid. Jag tycker om att baka och göra godis och Johan har alltid velat bli bonde. Jag har jobbat som produktutvecklare av godis i många år och kände att jag ville utveckla äkta ekologiska godsaker gjorda på grädde, smör, socker och sirap istället för socker, glukossirap, aromer och färgämnen som väldigt mycket vanligt godis består av. 2014 gjorde jag slag i saken och 2021 bildade vi aktiebolag. Johan fick ta över potatisodlingen efter sin far förra året men han har ju odlat potatis hela livet.
Vad är det som driver Dig att vara företagare?
Jag/vi älskar att lösa problem och att styra över vad man gör med sin tid. Vi gillar att jobba, har alltid haft mycket på gång. Innan vi startade företaget gjorde vi en väldigt omfattande renovering av huset under några år.
Vilka hinder upplever Du som företagare?
Att tiden inte alltid räcker till allt vi vill göra och att marginalerna ofta är väldigt små för en liten företagare som vill använda bra ingredienser.
Vi vet att du driver Slottskaféet på Salsta. Berätta om hur det är!
Att driva kafé är ju många människors stora dröm, jag halkade in på det av en slump 2020 men det är verkligen roligt och blev en ny utmaning med nya problem att lösa. På kaféet har vi en fast anställd och ett gäng med timanställda, det är stor skillnad mot att stå i chokladfabriken själv som jag gör annars.
Vad upplever Du som bra eller dåligt att vara medlem i Åstråkens turismförening?
Åstråken är ett utmärkt sätt för oss att synas både på den fina hemsidan och i broschyren som Åstråken ger ut. Åstråkens dag har också varit väldigt välbesökt för oss.
Vad har Du för planer inom den närmaste framtiden?
Julen närmar sig med stormsteg så det blir mycket godistillverkning, adventsfika på slottet, julmarknad på Salsta andra advent och afternoon tea på slottet i januari. Det är mycket som händer!
Hur ser företaget ut om 10 år?
Salsta slott är ett av Upplands mest välbesökta turistmål. Vi är ett ställe man gärna bokar för fester, konferenser, middagar, bröllop mm. Vi har flera heltidsanställda både på slottet och i godistillverkningen.
Har du några idéer vad man kan göra för att locka nya besökare till området Åstråken?
Jag tycker Åstråken ska satsa på annonser på t ex Google och sociala medier samt fysiska tidningar.
Vilka tips skulle du ge om vad man ska göra/besöka i området Åstråken?
Har du några favoriter?
Oj, det finns så mycket. Jag har säkert också massor kvar att upptäcka. Jag gillar Salstaleden, Salsta slott (såklart), MTB-stigar i området, Viksta traktormuseum osv.
Vi tackade för oss och passade på att önska henne en God Jul och ett Gott Nytt medelms-År. Vi är tacksamma för att Maria tog sig tid i dessa bråda dagar kring adventstid att svara på alla frågor.
Camilla von Knorring
för Åstråkens turismförening
Foto: privat