Cykla

Start 9 Aktiviteter 9 Cykla

Cykla i åstråken

Cykel är ett härligt sätt att ta sig runt inom Åstråken. Det finns många fina småvägar att upptäcka och intressanta platser att besöka. Här följer 4 förslag på turer mellan 30 och 50 km. Cykelturerna är utritade på kartor i pdf-format och kan lätt skrivas ut.

Cykeltur 1

Besök 5 kyrkor under en tur. Turen passerar Lena, Tensta, Viksta, Björklinge och Ärentuna kyrkor och är ca 45 km lång. (PDF)

Cykeltur 2

Vendelsjön runt. Runt Vendelsjön finns rikligt med kulturhistoriskt intressanta platser såsom Ottarshögen och Örbyhus slott. Det finns också flera serveringsställen. Turen är ca 50 km lång räknat från Viksta. (PDF)

Cykeltur 3

Landsbygdstur i norra delen av Åstråken. Ta en fika på Ängslyckan innan ni fortsätter bland små byar och åkerplättar och skog. Turen är ca 40 km lång. (PDF)

Cykeltur 4

Uppsalaslätten med fika i Ulva kvarn. Turen är ca 32 km lång. (PDF)

Cykelorientering sommaren 2021

Även den här sommaren kommer vi nog att få tillbringa mycket tid omkring hemorten. Vad är då lämpligare än att ta cykeln och utforska närområdet. Åstråken erbjuder en cykelorientering med karta och bilder som hjälper dig att komma ut i området mellan Björklinge, Viksta och Tensta. Man kan med fördel dela upp området så att man får flera fina cykelturer.

Paketet med karta, bildark och ett svarsblad kostar 50 kr och finns att köpa på Tempo Vattholma, Q-star macken i Skyttorp, Salsta slottscafé och församlingsgården i Storvreta. Under Åstråkens dag den 30 maj kan paketet köpas på gården vid Salsta slott. Cykelorienteringen betalas med swish till 070 523 28 47 (märk betalningen cykelorientering).

Gamla Uppsala - Fullerö - Storvreta

Mellan Gamla Uppsala och Storvreta går en gång och cykelbana vilket gör det enkelt att ta en cykeltur norr ut och slippa trafiken. Stanna gärna till på Fullerö Handel och ta en fika eller glass och hitta någon fin inredningsdetalj till hemmet.

Mountainbikeled - Storvreta

Leden startar vid Friluftsfrämjandets stuga vid Tipptoppen på Skogsvallen (stora parkeringen). Banan är drygt 5km lång och markerad med blå cykelskyltar. Leden är medelsvår och går i blandad terräng med stenar och rötter. En del mindre backar. Några tekniska partier där det finns alternativa vägar. 

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This
X