Skuttunge prästgård

Start 9 Se & uppleva 9 Museum 9 Skuttunge prästgård

Skuttunge prästgård

Museum – kulturminne
Skuttunge ligger cirka 1,5 mil norr om Uppsala i en gammal bygd, som är rik på kulturminnen. Prästgården ligger ett stycke sydväst om kyrkan och utgörs av en kringbyggd gård, som består av sju byggnader plus ytterligare två strax bredvid.

Samtliga hus på prästgården är byggda i trä, rödfärgade och försedda med tegeltak.
Skuttunge prästgård fungerade som prästbostad fram till 1962. Huvudbyggnaden hyrs idag ut som privatbostad. Gårdens äldre delar har blivit museum. Prästgården har stått i det närmaste orörd sedan 1800-talet med dess 1600-, 1700- och 1800-talshus och förvaltas sedan 1954 av Stiftelsen Skuttunge prästgård. Varje år firas Skuttungedagen på nationaldagen i prästgårdens trädgård och här hålls också ett stort midsommarfirande varje år. Under nationaldagen och midsommarafton är museibyggnaderna öppna.

Välkommen att göra besök. Museibyggnaderna kan även öppnas enligt överenskommelse. Det går bra att ringa 0702-921 415 om ni önskar göra ett besök. Följ oss också gärna på facebook https://www.facebook.com/skuttungeprastgard

Mer info

Adress: Skuttungeby 203, 743 71 Björklinge
Telefon: 0702-921 415
Hemsida: Besök vår Facebooksida

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This