Österbybruk herrgård

Start 9 Se & uppleva 9 Slott & herrgårdar 9 Österbybruk herrgård

Österbybruks herrgård

– Ett kulturcentrum i vacker bruksmiljö med spännande historia!

I närheten av Uppsala, Gävle och Stockholm hittar du en liten oas av brukshistoria som tar dig från 1400-tal till 1900-tal. Herrgården är beläget vackert vid vattnet och i parken har en magnifik allé av lindar vuxit sig ståtliga. På herrgårdsområdet finns den unika vallonsmedjan, orangeriträdgård, vagnsmuseum, lantbruksmuseum, antikvitetshandel, återbruk, smedja, konstgalleri och butik, café och restaurang. Året runt fylls området med olika evenemang som utställningar, konserter, teater och mässor. Under sommarperioden ordnas visningar av bruket och du kan få höra spännande och kusliga berättelser om Herrgården.

Herrgården är beläget vackert vid vattnet och i parken har en magnifik allé av lindar vuxit sig ståtliga. På herrgårdsområdet finns den unika vallonsmedjan, orangeriträdgård, vagnsmuseum, lantbruksmuseum, antikvitetshandel, återbruk, smedja, konstgalleri och butik, café och restaurang. Året runt fylls området med olika evenemang som utställningar, konserter, teater och mässor. Under sommarperioden ordnas visningar av bruket och du kan få höra spännande och kusliga berättelser om Herrgården.

Österbybruk är ett välbevarat brukssamhälle. Redan på 1400-talet bedrevs järnhantering i trakten och på Gustav Vasas initiativ följde sedan en månghundraårig utveckling av järnhanteringen och Österbybruk. Idag möts besökarna av den typiska bruksstrukturen med raka gator kantade av arbetarbostäder och den ståtliga 1700-tals herrgården med park, stallar och orangeri. I dess mitt finns den enda nu fungerande vallonsmedjan i världen. Där smiddes järnet till det så eftertraktade stångjärnet som gjorde Österbybruk känt långt utanför Sveriges gränser.

Mer om verksamheten finns på osterbybruksherrgard.se

KONTAKT OCH MER INFORMATION

Hemsida: osterbybruksherrgard.se
Adress: Herrgårdsvägen 1, 748 32 Österbybruk
Telefon: 0295-200 72
E-post: info@osterbybruksherrgard.se

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This