Gamla Uppsala högar

Start 9 Se & uppleva 9 Fornminnen 9 Gamla Uppsala högar

Gamla uppsala högar

Gamla Uppsala fornlämningsområde eller Gamla Uppsala högar som det kallas i fokmun innefattar de monumentala storhögar, gravfält och fornlämningar som finns i Gamla Uppsala. Området tros ha innehållit mellan 2000-3000 gravar och har grävts ut i omgångar sedan 1600-talet. Större utgrävningar har gjorts på 1840-talet, 1870-talet, 1990-talet och 2010-talet.

De tre största gravhögarna kallas för Kungshögarna. De kallas numera Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Högarna är 55-70 meter i diameter och 7-11 meter höga.

Att besöka och vandra runt Gamla Uppsala Högar är riktigt trevligt och väl värt ett besök. Strosa runt i viktig historisk mark. Passa på att ta en fika på Odinsborg, besök Gamla Uppsala Museum och den vackra kyrkan.

Mer information:
arkeologigamlauppsala.se
wikipedia.se

 

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This