TRE RIKSSPELMÄN spelar traditionella upplandslåtar med schwung

06jun18:0019:00TRE RIKSSPELMÄN spelar traditionella upplandslåtar med schwungSalsta Slott

Info

TRE RIKSSPELMÄN spelar traditionella upplandslåtar med schwung.
Annika Ekstav, Anders Mattsson och Leif Alpsjö är betydande traditionsbärare av den norduppländska folkmusiken. Kännetecknande är att de spelar dansbart. Då behöver tempon och spänst vara medryckande för att lyfta dansarnas fötter. Mellan låtarna berättar de om låtar, spelmän och traditioner.

Annika, Anders och Leif har sedan barnsben fått folkmusiken och dansen i kroppen. De hade turen att börja spela medan de gamla traditionsbärarna fortfarande var aktiva. Av dem lärde de sig och för nu själva traditionerna vidare. Bland de många förebilderna finns Ceylon Wallin, bröderna Tallroth, Eric Sahlström och Viksta-Lasse. De tre har turnerat mycket i Sverige, Europa och USA med kurser och konserter. Främst spelar de nyckelharpa, men Leif är riksspelman på fiol och kommer även att spela någon fiollåt. Olika typer av polskor står främst på repertoaren men även marscher, vals och schottis och någon ren lyssnarlåt. Annika och Leif kommer att visa några av danserna. Rätt ofta i den gamla världen förekom spelmän i herrskapens salonger så denna konsert blir ett led även i den traditionen.

Konserterna genomförs i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Biljettpris 200 kronor. Biljetter bokas på info@salsta-slott.se

more

Tid

(Söndag) 18:00 - 19:00

Plats

Salsta Slott

Lena Salsta 63, Vattholma

Arrangör

Salsta slott

Lena Salsta 63, Vattholma

Learn More

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest