Aktiviteter

Start 9 Aktiviteter

Att göra i området

Cykel är ett härligt sätt att ta sig runt inom Åstråken, du kommer riktigt nära allt det du vill se och upptäcka – och i lagom tempo. Småvägarna är många, så gör dig din egen slinga. Upptäck vad som finns bakom nästa vägkrök. Cyklar kan du hyra på Jällsta herrgård. Paddla kanadensare eller kajak från Vendelsjön i Vendelån eller och vidare på Fyrisån när de bägge åarna flyter ihop vid Lena kyrka och strömmar vidare mot Uppsala. Nortuna ligger direkt vid Vendelån, och erbjuder övernattning. För kajaking eller kanoting på Vendelsjön bor du på Skarbo B&B.

Vandring på Salstaleden på Vattholmaåsen mellan Vattholma station och Skyttorp är en naturskön sträcka som korsar Fyrisån. Marialeden är en pilgrimsled genom hela Åstråken, från Gamla Uppsala i söder till Tegelsmora i norr, och passerar flera medeltida kyrkor.

Vandringsleder

Att ta sig runt till fots är ett trevligt sätt att komma nära naturen och samtidigt få lite nyttig motion. Passa på att ta med en god matsäck eller handla på något av de kaféer och matställen som finns i närheten av den tur ni tänkt vandra. 

Salstaleden (7 km)

Åstråkens Turismförening är värd för den nya vandringsleden Salstaleden, som sträcker sig ca 7 kilometer mellan Vattholma station och Skyttorps station. Leden passar utmärkt för en dagsutflykt, och för att nå start och mål behövs ingen bil, eftersom du kan resa med Upptåget. Leden passerar, sett från syd mot nord, Wattholma golfklubbs bana, går in mellan pastorala beteshagar och gamla ekar upp mot Salsta slott, förbi Salstas silo upp på Vattholmaåsen. Här dominerar barrträd, men var uppmärksam på den stora dödisgropen längs vägen. Leden går ner mot ängarna vid Fyrisån och passerar över ån på den nya bron. På norra åsidan finns sittbänk och här öppnar sig vyerna eftersom åsen är betad och ganska glest bevuxen med enar och buskar. En äldre fornlämning finns här också. Njut av vyerna! Leden följer åsens högsta punkt och närmare Skyttorps samhälle passeras en gård varefter du korsar vågen och har en kort bit kvar till stationen.

Marialeden (80 km)

Marialeden är en 8 mil lång pilgrimsled mellan Tegelsmora och Gamla Uppsala. Marialedens terräng är skiftande. På sina håll skogsstigar, på andra bitar grus- eller asfaltsväg. Marialeden passerar några av Upplands finaste medeltida kyrkor som Gamla Uppsala, Tensta och Vendel. Marialeden är inte handikappanpassad.

Vildmarksleden - Storskogen (5 km)

Vildmarksleden är en slinga på 5 km med utgångspunkt från TippToppen i Storvreta. Leden går genom Storskogens trollska men blockrika och lite svårvandrade terräng. Ett vindskydd finns i den bortre delen. En kort avstickare leder till Trollberget med sina spännande blockgrottor.

Jällaleden - Storskogen (7 km)

Jällaleden följer i början samma väg som Vildmarksleden genom Storskogen. Den fortsätter vidare ner till Jälla, totalt 7 km. Två vindskydd finns längs vägen. Missa inte den lilla avstickaren till Trollberget.

Strövarleden - Storvreta / Storskogen (2,5 km)

Strövarleden är 2,5 km och markeras med gul färg. Leden börjar vid Främjarstugan vid Tipptoppen i Storvreta och passerar precis i norra delen av Storskogens naturreservat.

Kyrkstigen

Vendels kyrka ligger på en historisk plats. Här låg den stora Tunagården som var maktcentrum för den rika vendelaristokratin. I släktled efter släktled begravdes här stormännen i sina båtar tillsammans med rika gravgåvor. Fynden är daterade till 550 -  800 e Kr, d v s tiden före vikingatiden. Men här finns också spår från andra tidsperioder. Lär känna den unika miljön som givit upphov till Vendelmonumentets inskription: "Vendeltid, statsbyggartid och mannatid".

 Kyrkstigen, en vandringsled på 1,5 km runt kyrkan, kan du uppleva miljön och lära dig mer om den historiska platsen.

Stigar, Djurgården

I reservatet finns inga markerade stigar. Men du kan följa flera tydliga kostigar som leder dig genom hasseldungen, över kullarna och ner mot vattnet.

Stig, Oxhagen

Stigen är 1,8 km lång fram och tillbaka och går genom beteshagar och skog. Bitvis är det något svårgånget med stenar och rötter. Under den gröna säsongen kan det finnas kor i hagen.

Stig, Andersby ängsbackar

Stigslingan i Andersby ängsbackar är ca 2,5-4 km lång beroende på vilken väg du tar. Stigen är markerad med orangea punkter på träden. Några delar av stigen är smal och underlaget innehåller ibland en del stenar och rötter. Det finns vissa branta sluttningar.

Stig, Fullerö backar

Stigen genom Fullerö backar är drygt 1 km lång. Den går upp på åsen och ner igen genom ek- och hasselskogen. En kort avstickare leder ner till Fyrisån. Stigen är jämn och lättvandrad, men kuperad när den går över åsen.

Harvikadammen runt

Vandringsled på 6 km.

Herrgårdsvandring

Mer info kommer.

Cykeltur 1

Besök 5 kyrkor under en tur. Turen passerar Lena, Tensta, Viksta, Björklinge och Ärentuna kyrkor och är ca 45 km lång. (PDF)

Cykeltur 2

Vendelsjön runt. Runt Vendelsjön finns rikligt med kulturhistoriskt intressanta platser såsom Ottarshögen och Örbyhus slott. Det finns också flera serveringsställen. Turen är ca 50 km lång räknat från Viksta. (PDF)

Cykeltur 3

Landsbygdstur i norra delen av Åstråken. Ta en fika på Ängslyckan innan ni fortsätter bland små byar och åkerplättar och skog. Turen är ca 40 km lång. (PDF)

Cykeltur 4

Uppsalaslätten med fika i Ulva kvarn. Turen är ca 32 km lång. (PDF)

Golf

Wattholma Golfklubb

Wattholma golfklubb har en naturskön bana på ömse sidor om Fyrisån, strax söder om Salsta slott. Banan är utmanande för den duktige golfaren på birdiejakt, och för dem som inte kommit lika långt möter istället en inbjudande vänlighet då det nästan alltid finns en snäll väg till koppen. Banan är lättåtkomlig även utan bil, med promenadavstånd till Vattholma station, där Upptåget stannar.

Örbyhus Golfklubb

Örbyhus golfklubb har rykte om sig att ha en av de trevligaste och mest utmanande banorna i Sverige. Banan är vackert belägen vid Örbyhus slott med en restid på 30 minuter från Uppsala och Gävle samt 1 timme från Stockholm. Det som förut var jordbruks- och åkermark har omvandlats till en behaglig skogs- och parkbana med elva vattenhål.

Motions- och skidspår

I området finns flera motions- och skidspår varav flertal är upplysta eljusspår. Du hittar mer info om dem här på Uppsala kommuns hemsida.

Vattholma (MOtionsspår, Skidspår)

2,7 km

Storvreta Skogsvallen (Motionsspår, skidspår)

2,5-5 km

Storvreta Gamla spåret (Motionsspår, skidspår)

2,5 km

Skyttorp  (Motionsspår, skidspår)

1,6-2,5 km

Björklinge  (Motionsspår, skidspår)

2,7 km och 5,1 km

Viksta  (Motionsspår, skidspår)

2,3 km

simma & Bada

Vill du svalka dig en varm och härlig dag finns en del badplatser att besöka i olika sjöar samt i Fyrisån. Vintertid och de lite kyligare dagarna så rekommenderas Simhallen i Österbybruk.

Fyrisån

Storvadsbadet Gamla Uppsala - Bra parkering, gräsytor, sandstrand, bryggor, hundbad, toalett
Storvretabadet - Gräsytor, beachvolleybollplan, sandstrand, toalett
Skyttorpsbadet - Gräsytor, sandstrand, toalett

Sjöar

Lafsen - Ca 500m att gå från parkeringen genom mysig skog, gräsyta, sandstrand, bryggor, grillplats, bord och toalett
Björklingebadet - Stora ytor, sandstrand, bryggor, hopptorn, lekplats, kiosk, beachvolleybollplan, omklädningshytter, toaletter, campingplats
Rastsjöbadet Gräsytor och sandstrand, bryggor, omklädningshytter, gungor och grillplats.
Hammardammen Österbybruk - Liten badplats med brygga, liten grusstrand, omklädningshytter, utedass, bord och grillplats.
Aspbobadet Österbybruk - Gräsytor, sandstrand. långgrunt, toalett, grillplats
Simbadet Österbybruk - Sandstrand, bryggor, hopptorn, lekplats, kiosk, omklädningshytter, toaletter, campingplats

Bassänger

Vendelbadet - Ett mindre men familjärt med simbassäng såväl ute som inne.
Simhall Österbybruk -  Etagebyggd sim & sporthall, med simhallen två plan ner (hiss finns i entrén).

Paddla kanot

Paddla – fyrisån

Paddla ner för Fyrisån i lätta och stabila kajaker. Ta med en kompis, mamma eller grannen och njut av den vackra naturen runt Fyrisån. Vi möts i Uppsala och skjutsar ut till startplatsen och ser där till att ni kommer igång på ett bra sätt med kajakerna, paddla i eget tempo ner för ån så möts vi igen i Uppsala. Turen är nybörjarvänlig och passar alla nivåer.

Övrigt

Paintball & mångkamp

Vid Fullerö mellan Gamla Uppsala och Storvreta kan man spela paintball eller köra mångkamp mellan vänner. Tävla i en mångkamp där ni själva väljer antal grenar utifrån gruppens förmåga och önskemål. På banan i Fullerö har vi möjlighet att förutom paintball även erbjuda anpassade grenar som passar dom flesta grupper. Arrangeras av Aktivitet & Paintball. 

Padelbacken fullerö Backe

Anläggning har 6 st dubbelbanor av högsta klass, med laminerade glasväggar, nästan 9 meter i takhöjd, tygklädda väggar för att minska ljudnivån och snart även en skön loungearea där du kan ta det lugnt både före och efter matchen/träningen. Allt för att du ska trivas och få den klubbkänsla vi vill skapa. padelbacken.se

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This