Ulva kvarn

Ulva kvarn- en plats för hantverk och handel sedan 1300-talet.

Ulva kvarn är en kulturbygd som har vuxit upp kring Fyrisåns forsar, strax norr om Uppsala. Namnet ULVA kommer från Ulva Vad, ett vadställe för vargar. Här kunde vargarna vada över Fyrisån.

Ulva är ett mycket gammalt kvarnställe. Redan vid 1300-talets början finns Ulva omnämnt. Kvarnhuset byggdes år 1757-59. Vid föregående sekelskifte fanns här även herrgård, sågverk, vävstuga och ett litet jordbruk.

Idag är en Ulva kvarn ett mycket omtyckt utflyktsmål både för den vackra miljön och för hantverksbyn med konsthantverkare, butiker, restaurang och café. Man kan fiska, ha picknick och grilla vid Fyrisåns strand. Av Upsala Nya Tidnings läsare har Ulva kvarn röstats fram som Uppsalas smultronställe nummer 1.

Ulva kvarn är även ett av Uppsalas friluftsområden. Du kan till exempel bada och fiska i ån.

Läs mer om området Ulva Kvarn på Upplandsstifelsen.

Verksamheter vid Ulva Kvarn

Alvens Ateljé
I Alvens Ateljé skapar vi kläder och smycken och är återförsäljare för flera designer med en bredd sortiment av textilier, smycken, keramik, böcker, örtteer och tinkturer. Vi drivs av skaparglädje och gemenskap. Vi anordnar också utställningar och kurser. Varmt välkomna!

Ulva diversehandel i kvarnhuset våning 2
Antikhandel med inslag av retrosaker, second hand och antikvariat. Vi har ett brett utbud av allt som finns i äldre hem samt nyare design främst 50-70 tal. Vi har särskilt mycket glas och finporslin.

Café Ulva kvarn– ett café med anor
På caféet kan Du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka.

Glashyttan Ulven – munblåst kristallglas sedan 1984
Välkommen till Glashyttan på översta våningen i den gamla kvarnen. Vårt mål är att erbjuda dig som besökare en varm, levande och utvecklande miljö. I vår butik erbjuder vi ett brett sortiment och vårt mål är att du alltid ska kunna se något du inte sett innan. Du ska kunna hitta allt från enkla gåvor till exklusiva konstverk.

Frenesi Design – unika smycken och kurser i silversmide och smyckestillverkning
Frenesi Design är ett företag med egen produktion av smycken och smyckekonst som även erbjuder utbildningar och kurser inom silversmide och metallformgivning.
Smycken från Frenesi tillverkas bara i ett exemplar, det garanterar dess unikhet.

Skuttungen
Hos oss är det hantverkare och konstnärer från Uppland och andra delar av Sverige som säljer sina alster. Välkomna in till oss!

Tidlösa ur – Urmakare
Tidlösa Ur är ett urmakeri som utför reparationer av alla typer av ur så som väggur, golvur, fickur och armbandsur. Som besökare har man möjlighet att se arbetets olika moment i den öppna verkstaden.

Ulva krog- en unik krog i vacker natur
Restaurang Ulva krog nära Uppsala serverar Kroatisk mat tillagad på Dalmatiskt sätt, medelhavskök. Kökets kapten heter Silvio Trevizan. Han har arbetat som kapten, fiskare och kock på Adriatiska havet i större delen av sitt liv. Nu vill han dela med sig av havets bästa, både vad gäller mat och atmosfär! Fullständiga rättigheter med goda viner och öl, även ekologiskt.

Presentbutik – Vinden i Ulva
Vi på Vinden gillar produkter som är äkta och naturliga. Kvalité till ett bra pris. Butiken har en härlig blandning av noga utvalda produkter med allt från smycken, accessoarer, heminredning, konst, leksaker och samlarprylar. Något för alla smaker!

VINTERFIK
Stängt för säsongen

Mer om Ulva Kvarn:
ulvakvarn.com

 

KONTAKT OCH MER INFORMATION

Hemsida: ulvakvarn.com
GPS:
Ulva kvarn 15. (Lat: N 59 ° 913253, Long: E 17 ° 575508).
Sociala media: Facebook | Instagram

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This