Björklinge hembygdsförening

Start 9 Företag & föreningar 9 Föreningar 9 Björklinge hembygdsförening

Björklinge hembygdsförening

Björklinge hembygdsförening har sina rötter från mer än 100 år tillbaka i tiden då tre målmedvetna personer började kartlägga Björklinges historia. Skrifter och utgrävningar studerades, material samlades in och magasinerades. Sedan när Björklinge upphörde att vara en egen kommun 1971 bildades den förening vi är idag med över 300 medlemmar som alla har en känsla för bygdens historia och utveckling.

Hembygdsföreningen har också hand om Björklinge Hembygdsmuseum. Museét omtalas emellanåt som ett av Upplands mest välordnade hembygdsmuseum. Det är uppbyggt med hjälp av enbart frivilliga krafter och består av en större och fyra mindre byggnader. Över 2500 föremål finns katalogiserade från Björklinge trakten med omnejd och många av föremålen återfinns i uppbyggda miljöer som till exempel en skolsal och en gammal frisersalong mm. Några föremål visas permanent och andra temporärt i särskilda teman av utställningar.

Årsskriften är en skrift med text och bild som nu har publicerats 45 år i rad. De samlade antalet artiklar överskrider nu 800st med mycket intressant läsning. Artiklarna beskriver Björklinge bygden både i nutid och i dåtid, vilket namnet på skriften ”Björklinge Förr och Nu” anger.

Våra arkiv fylls på kontinuerligt och vi har numera ett stort digitalt sökbart arkiv med över 4000 bilder tillgängligt för var och en som finner vår bygd intressant. Ljudarkivet utökas med inspelade intervjuer varje år.

Sevärt kan vara vår ståtliga och anrika kyrka som ligger placerad på höjden med utsikt över Uppsalaslätten. Våra tre berömda herrgårdar från historisk tid har en spännande historia. Spår av några kulturpersonligheter inom musik och konst har vi i spelmannen Gås-Anders och Bror Hjort. Samt vår fantastiskt rena och fina sjö med populära badplatser med besökare från hela Uppland, gör en flygtur över Sandvikens badplats genom att klicka på länken.

Vår hemsida där vi strävar efter att i lättläst form beskriva Björklinge i ord och bild både i dåtid och nutid och kanske till och med i framtid? www.hembygd.se/bjorklinge

Följ med på en flygtur över en av våra badplatser

KONTAKT OCH MER INFORMATION

Hemsida: www.hembygd.se/bjorklinge/
Adress: Nybyvägen 2, 743 63 Björklinge
Telefon: 070-679 10 80
E-post: lennart.bjorklingehbf@gmail.com

Tips för besökare i Björklinge är:

  • Bada vid Sandvikens badplats en solig sommardag
  • Hyr en kanot och glid fram över Långsjöns klara vatten.
  • Ta en tur på cykel med matsäck runt Långsjön förbi några herrgårdar
  • Läs på om historien och besök vår anrika kyrka
  • En rundvandring i vårt hembygdsmuseum rekommenderas.
  • Fånga några intressanta artiklar och läs i årsskriften ”Björklinge Förr och Nu”

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This