Skarbo gård

Start 9 Bo & äta 9 Boende 9 Skarbo gård

Skarbo gård

Historia

Skarbo gård har gamla anor, den gamla mangårdsbyggnaden är från 1700-talet men redan på medeltiden fanns bosättningar på den plats där gården nu ligger. Gården nämndes första gången i skrift som Skareboda. Skarbo är klassat som torp i jordeböckerna från 1540. Den geometriska mätningen från 1705 redovisar mangårdsbyggnad, humlegård, kålgård, åker, äng och skog. Den nuvarande ägaren, Pär Söderblom, driver gården sedan 1969.
Skarbo liksom andra gårdar utmed Vendelsjöns östra sida var ett utmarksområde till Örbyhus Gods. Skarbo och övriga gårdar på den östra sida av Vendelsjön såldes till skogsbolaget Österbybruk – Gimo AB som styckade av åkrar och ängar samt lite skog till gårdarna och behöll huvuddelen av skogen. Gårdarna arrenderades till en början ut men såldes i slutet av 1920 och början av 1930 till respektive arrendator.

Verksamhet

Huvudmålsättningen med verksamheten på gården är att hålla landskapet längs sjön öppet detta skedde tidigare med betande kor men ersattes i slutet på 1980-talet med inhägnade hjortar som i sin tur numera har ersatts med Highland Cattle och får. Det är lugna djur och det går utmärkt att bekanta sig med dem på nära håll. Det finns även några bikupor och honung går att köpa.
På senare år efter upprustning av den gamla mangårdsbyggnaden, Storstugan, med stöd av bland annat Upplandsmuseet och av Europeiska jordbruksfonden, har uthyrning i form av B&B inletts. Det finns 2 sovrum på övervåningen med vardera 3 bäddar, ett komplett kök med spis, mikrougn, kyl o frys och en toalett med dusch samt ett allrum på bottenvåningen.

Att göra

Huset ligger intill Vendelsjön som är nära 1 mil lång ungefär mitt på den östra sidan. Sjön är rik på fågel och fisk och det går bra att låna roddbåt eller canadensare för utflykter och fiske. Cykelturer och vandringar på den slingrande grusvägen längs sjön är populära. Man kan pröva på tunnbrödsbakning om det bokas i förväg, ugnen behöver eldas några timmar för att bli tillräckligt varm. Närmaste tätort är Örbyhus ca 9 km från Skarbo.
Det finns många sevärdheter vid sjön, Ottarshögen i södra änden, Vendels Kyrka i mitten och Örbyhus slott i den norra änden på den västra sidan för att nämna några. För den golfintresserade är det ca 10 min med bil till Örbyhus golfbana på den västra sidan av sjön. Badmöjligheterna i sjön är begränsade men en iordningställd sandstrand där småbarn kan bada har anlagts i viken intill huset. Utmärkta badmöjligheter finns I Strömmaren vid Tierp eller i Stordammen vid Österby Bruk. På en udde nära huset är det byggt ett fågeltorn för den fågelintresserade. Ett större fågeltorn som ligger i den södra änden av sjön intill den gamla varggropen är en välbesökt plats för ornitologer.
I den kringliggande bygden kan man besöka Dannemora Gruvor som ha gamla anor, Herrgården i Österbybruk med intilliggande historiska byggnader runt om idet gamla bruket. För den naturintresserade ligger Flororna inom räckhåll med många vandringleder.

Kontaktuppgifter

Hemsidesadress: BnB-skarbo.se
Kontaktpersoner:
Pär Söderblom telefon 070 546 76 07, epost skarbogard@gmail.com
Lena Wennman telefon 070 397 54 58,
Adress: Skarbo 208, 748 94 Örbyhus

ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING

Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).

Pin It on Pinterest

Share This