Paviljongen Salsta slott
Paviljongen Salsta slott
Bo en natt i östra slottspaviljongen. Pris för 1-2 personer 1 200 kr, för 3-4 personer 1 500 kr, för 5-6 personer 1 800 kr. Möjlighet att beställa till lakan och handdukar (100kr/person) samt frukost (150kr/person) och slutstäd (800kr.)
Bottenvåning bestående av hall, toalett, litet sovrum med två sängar och pentrykök med mindre kylskåp, kokplatta och micro. Övervåning bestående av sovrum med dubbelsäng, ett allrum med bäddsoffa för två personer. Toalett med dusch. Möjlighet att ställa in enkla extrasängar. Paviljongen är tyvärr inte tillgänglighetsanpassad. Boka datum för övernattning på info@salsta-slott.se
Historia Salsta Slott
Här, på det som tidigare var en udde i Salstasjön, har det funnits ett slott eller herresäte åtminstone sedan 1200-talet. Den första historiskt säkert belagda ägaren var Birger Jarls sonson Karl Gregersson, som i början av 1300-talet bytte bort sin egendom i Salsta till hertig Eriks jarl, Abjörn Sixtensson Sparre av Tofta. Under stora delar av slottets historia har slottet fortsatt att bebos av kungars släktingar eller nära förtrogna. Men också av personer som hamnat i konflikt med Sveriges kung. En sådan konflikt ledde till att Sten Sture den yngre år 1516 lät bränna ner det tidigare slottet.
Nils Bielke den äldre lät istället uppföra ett renässansslott på platsen, ett slott som hans sonson Nils Bielke den yngre dock inte ansåg vara tillräckligt imponerande eller motsvara hans ställning som den svenska stormaktskungen Karl XI:s nära förtrogna. Han lät därför under 1670-talet riva de övre våningarna för att bygga det barockslott i fransk stil vi idag känner som Salsta slott.
Kontaktuppgifter
Hemsida: www.salsta-slott.se/overnattning/
Adress: Lena Salsta 63, Vattholma
Telefon: Niclas Malmberg, tfn 072-362 89 60.
Boka: info@salsta-slott.se
ÅSTRÅKENS TURISMFÖRENING
Åstråken drivs av Åstråkens Turismförening, bildad 2015. Föreningen har till ändamål att verka för ökad turism inom föreningens geografiska verksamhetsområde (mellan Gamla Uppsala och Österbybruk respektive Örbyhus längs ådalarna Vendelån och Fyrisån).